NDNV: Ksenofobija i poziv na nasilje u Novom Sadu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine poziva nadležne organe da uzmu u zaštitu osnivače kultnog novosadskog sastaja

23. Jun 2013

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine poziva nadležne organe da uzmu u zaštitu osnivače kultnog novosadskog sastajališta mladih “Culture Exchange”, koji su se našli na meti napada ekstremnih nacionalista, ksenofoba i drugih “zaštitnika” tzv. nacionalnih i tradicionalnih vrednosti.

Nakon teksta, koji se pojavio na izvesnom portalu do sada nepoznate organizacije pod imenom “Omladina Srbije”, a koji predstavlja klasičan poziv na linč, mladi ljudi koji su iz raznih krajeva sveta stigli u Novi Sad i otvorili alternativni klub, svakodnevno dobijaju pretnje. U tom pseudonovinarskom tekstu, koji je primer stvaranja moralne panike, izvrtanja činjenica i širenja neproverenih informacija, a koji potpisuje izvesni Danilo Redžepović, objavljene su i adrese osnivača ovog kluba.

U Srbiji već decenijama traje kampanja protiv malih verskih zajednica i raznoraznih “sekti”, a nju odlikuje elementarno neznanje, govor mržnje i moralna panika. Kada se tome pridoda i visok stepen ksenofobije u jednom zatvorenom društvu kakvo je naše, jasno je zašto jedan tekst objavljen na marginalnom portalu može da prouzrokuje ozbiljne probleme.

Pozivamo građane Novog Sada na solidarnost sa osnivačima kluba, kako bismo pokazali da je naš grad – grad otvorenog duha, a ne mesto ksenofobije, mržnje i inhibicije.

NDNV

Print Friendly, PDF & Email