NUNS i NDNV: Rebalansom se diskriminiše Javni servis Vojvodine

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozivaju državu Srbiju da pod hitno obezbedi ravnopravan tretman Javnog servisa Srbije i Javnog servisa Vojvodine.

05. Jul 2013

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozivaju državu Srbiju da pod hitno obezbedi ravnopravan tretman Javnog servisa Srbije i Javnog servisa Vojvodine.

NUNS i NDNV ukazuju da je rebalans republičkog budžeta za 2013. godinu diskriminišući po Javni servis Vojvodine. Ova medijska kuća – koja je zbog činjenja i nečinjenja države već dugo u finansijskoj krizi – ne nalazi se među budžetskim stavkama, za razliku od RTS-a, kojem je po rebalansu za 2013. godinu obezbeđeno 2,4 milijarde dinara u vidu pozajmice.

NUNS i NDNV pozivaju Vladu i parlament da pod hitno isprave ovu grešku – ako je u pitanju greška – i da opredele sredstva i za vojvođanski javni servis. S obzirom na činjenicu da je situacija u RTV-u alarmantna, nedostatak podrške države ovom javnom servisu može rezultirati ogromnim problemima u njegovom daljem funkcionisanju, a čak može ugroziti i njegov opstanak.

NUNS i NDNV smatraju da su pozajmice javnim servisima neophodne u ovom trenutku kao prelazno rešenje, ali da se pod hitno mora iznaći održivi model finansiranja javnih servisa, koji će biti transparentan i omogućiti nesmetano funkcionisanje ovih medijskih kuća. Taj model takođe mora da otkloni mogućnost finansijskog ucenjivanja javnih servisa od strane predstavnika vlasti.

Podsećamo da Javni servis Vojvodine, koji emituje program na deset jezika, od 1999. godine radi u potpuno neadekvatnim uslovima. RTV koristi iznajmljene prostorijama, radi u lošim tehničkim uslovima, a i pored toga, uspeo je da značajno podigne profesionalni nivo i rejting.

Beograd-Novi Sad, 5. juli 2013.

NUNS i NDNV

Print Friendly, PDF & Email