NUNS i NDNV: Katastrofalan položaj RTV-a je poraz države

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od republičke vlade da pod hitno pronađe modus i obezbedi urgentnu pomoć Javnom servisu Vojvodine koji se nalazi u katastrofalno lošoj finansijskoj situaciji. Ukoliko ovaj medijski javni servis, zbog ogromnih dugova koji su posledica nebrige državnih organa, drastično redukuje program od 1. septembra kako je to najavljeno – to će biti ne samo udarac na medijsku scenu i manjinska prava, nego i poraz države.

23. Aug 2013

Reading Time: < 1 minute

NUNS i NDNVNezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od republičke vlade da pod hitno pronađe modus i obezbedi urgentnu pomoć Javnom servisu Vojvodine koji se nalazi u katastrofalno lošoj finansijskoj situaciji. Ukoliko ovaj medijski javni servis, zbog ogromnih dugova koji su posledica nebrige državnih organa, drastično redukuje program od 1. septembra kako je to najavljeno – to će biti ne samo udarac na medijsku scenu i manjinska prava, nego i poraz države.

NUNS i NDNV su do sada više puta upozoravali na položaj vojvođanskog javnog servisa i tražili da se obezbedi stabilno finansiranje ove medijske kuće, ali do sada ništa nije učinjeno po tom pitanju, čime je RTV gurnut na sam rub opstanka.

Izjave pojedinih političara o ukidanju pretplate doprineli su da se nivo naplativosti pretplate dodatno smanji, čime je opstanak javnih servisa doveden u pitanje. U posebno lošoj situaciji našao se RTV, jer je rebalansom republičkog budžeta za 2013. godinu ova kuća diskriminisana. Naime, dok je RTS-u obezbeđeno 2,4 milijarde dinara u vidu pozajmice, Javni servis Vojvodine se nije našao među budžetskim stavkama.

Pored toga, RTV od 1999. godine radi u potpuno neadekvatnim uslovima: iznajmljuje prostorije i radi sa potpuno neprikladnom tehničkom opremom i infrastrukturom. Nijedan javni servis u Evropi nije podstanar. I pored toga, RTV je uspeo da značajno podigne profesionalni nivo i rejting.

NUNS i NDNV, 23.08.2013.

Print Friendly, PDF & Email