NDNV: SNS sprovodi lov na veštice

Nezavisno društvo novinara Vojvodine nije iznenađeno reakcijom Srpske napredne stranke na saopštenje koje smo danas prosledili medijima, a u kojem kritikujemo predsednika ove stranke zbog eklatantnog pritiska na uređivačku politiku Javnog medijskog servisa Vojvodine.

15. Oct 2013

Reading Time: 5 minutes

rtvNezavisno društvo novinara Vojvodine nije iznenađeno reakcijom Srpske napredne stranke na saopštenje koje smo danas prosledili medijima, a u kojem kritikujemo predsednika ove stranke zbog eklatantnog pritiska na uređivačku politiku Javnog medijskog servisa Vojvodine.

NDNV sa gnušanjem odbacuje tvrdnju da je po bilo čijem nalogu osudio pritisak na medijske slobode i uređivačku politiku RTV-a. Ali, NDNV-u je jasno zašto u SNS-u umeju da razmišljaju samo u koordinatama nečijih “naloga” i teorija zavere. Njima, naravno, nije jasno da neko uopšte može da ima svoje mišljenje, a kamoli još i da se “drzne” da kritikuje kojekakve samozvane gospodare.

Sličan model gušenja slobodne misli nekadašnji radikali koristili su i tokom devedesetih godina, kada su optuživali nezavisne medije i organizacije civilnog društva da su „strani plaćenici”, „neprijatelji srpskog naroda” i „ekspoziture velikih sila”. Terminologija je sada drugačija, ali je metodologija ista i svodi se na lov na veštice.

Umesto što etiketiraju NDNV, neka SNS odgovori na pitanje koje smo postavili: zašto “prvi potpredsednik” daje sebi za pravo da se direktno, osiono meša u uređivačku politiku jednog javnog servisa?

Činjenica je da su sve vlasti u Srbiji do sada koristili medije kao sredstvo za vladanje i obračun sa političkim protivnicima, na različite načine ugrožavajući medijske slobode. Ali je isto tako činjenica da u modernoj istoriji Evrope i Srbije nije zabeležena gora represija nad medijima od one koju je sprovodio Aleksandar Vučić 1998. i 1999. godine. Ta represija je dovela do gašenja nekih važnih medija, ubistava i napada na novinare, a osuđenim kolegama upropastila je živote.

Da li je danas u Srbiji zabranjeno podsetiti na to?

Umesto što se izvinjava NDNV-u zbog pobede u Vrbasu, Srpska napredna stranka trebalo bi da se izvini novinarima i medijima u Srbiji za ono što su preživeli od strane njihovih funkcionera tokom devedesetih i što preživljavaju, u blažoj verziji, i danas. Građanima Srbije bi trebalo da se izvini i za devedesete, ali i za otvorenu atmosferu linča koju danas stvaraju u saradnji sa pojedinim tzv. medijima, a zapravo udbaško-političko-mafijaškim projektima koji rade u njihovoj službi.

Navodimo i jedan istorijski paralelizam. Nacistička propaganda u Nemačkoj je mnogo godina posle Kristalne noći tvrdila da Nemačkom i dalje, iz potaje, vladaju Jevreji. Da li Srpska napredna stranka planira uskoro da organizuje koncentracione logore za one koji imaju drugačije mišljenje od nje? Možda mnogi njeni članovi imaju u tome više iskustva nego u sprovođenju evropskih standarda?

Poručujemo SNS-u da se NDNV, najstarije nezavisno udruženje novinara na području bivše Jugoslavije, ne plaši “naprednjačke” kampanje straha, kao što se ni devedesetih nismo plašili Miloševića i njegovih sluga. A o napadima na RTV a sada i na NDNV od strane SNS-a svakako ćemo obavestiti domaću i međunarodnu zainteresovanu javnost.

NDNV
15. oktobra 2013.

 

SNS: Izvinjavamo se NDNV zbog – pobede

Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je današnje optužbe Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV) da je njen lider Aleksandar Vučić “napadao” uređivačku politiku Radio-televizije Vojvodine (RTV) i “pretio” tom javnom servisu.

“NDNV, po ko zna koji put, po direktnom naređenju Bojana Pajtića i Dragana Đilasa, izvrnulo je činjenice i obmanulo javnost. Tražimo da pokažu građanima u kojem je minutu i sekundi snimka direktnog uključenja iz Vrbasa, Aleksandar Vučić uputio bilo kakvu pretnju, bilo kome, ili izgovorio bilo koju nepristojnu reč”, navodi se u saopštenju SNS.

Ta stranka je kao “smešno” ocenila obrazloženje NDNV o Vučićevim pretnjama RTV-u i postavila pitanje šta je pretnja u rečenici lidera SNS “da prema izveštavanju RTV-a, pobeda SNS nije bila očekivana”.

“Da li hoćete da Aleksandru Vučiću zabranite da misli, i da izgovara ono šta misli? SNS se izvinjava NDNV-u što su rezultati lokalnih izbora u Vrbasu onakvi kakvi oni ne žele da budu, i veoma nam je žao što ste razočarani”, saopštila je SNS.

 

NDNV: Vučić dlaku menja, ali ćud nikada

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražava zabrinutost zbog odnosa predsednika Srpske napredne stranke i “prvog potpredsednika” Vlade Srbije Aleksandra Vučića prema Radio-televiziji Vojvodine, posebno u svetlu činjenice da ove sedmice počinje javna rasprava o nacrtu zakona o javnim servisima.

Tokom javne rasprave, NDNV će insistirati na zakonskim mehanizmima koji će javnim servisima omogućiti nesmetani rad i nezavisnu uređivačku politiku na koju uticaj neće moći imati vlastohlepljivi političari u Srbiji, koji bi da uređuju i medije, a Vučić svakako nije jedini političar koji ne shvata da je javni servis u vlasništvu građana a ne političkih “elita”.

NDNV najoštrije osuđuje odnos predsednika Srpske napredne stranke i “prvog potpredsednika” Vlade Srbije Aleksandra Vučića prema Javnom servisu Vojvodine i njegovim zaposlenima.

Posle pobede njegove stranke na opštinskim izborima u Vrbasu, Vučić je u direktnom uključenju u Vojvođanski dnevnik, na eksplicitan način napao uređivačku politiku Radio-televizije Vojvodine, pokazavši tako istinitost izreke da “vuk dlaku menja, a ćud nikako”.

“Po Televiziji Vojvodine to nije bilo očekivano i nikada to nije bilo očekivano (…) Ali mi je drago ukoliko ste vi to očekivali, bar da je neko u Televiziji Vojvodine očekivao ono što je realnost (…) “, rekao je Vučić za RTV u nedelju, 13. oktobra, uz prepoznatljivi agresivni, cinični osmeh, kojeg smo se nagledali devedesetih godina prošlog veka.

“Izvinjavam se vama, izvinjavam se vašoj televiziji”, počeo je Vučić, a na novinarkinu opasku da razume da je to vrlo emotivno veče, Vučić joj je, odmah nakon izvinjenja, rekao da to jeste emotivno veče, a “posebno za vas”. Sve to bilo je praćeno smehom i aplauzima njegovih stranačkih kolega.

Link ka izjavi: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=B3bUlAf3uXI

S obzirom na to da je narečeni predsednik “naprednjaka” u sećanju nas novinara iz Vojvodine i Srbije ostao upamćen po drakonskom Zakonu o informisanju iz 1998. godine, koji je po zlu ušao u anale medijske istorije moderne Evrope, imamo sve razloge da osudimo njegov postupak prema RTV-u i da obavestimo domaću i međunarodnu javnost o tome. Posebno ako imamo u vidu činjenicu da Vlada kojom Vučić “potpredsedava” diskriminiše RTV u odnosu na “upodobljenu” Radio-televiziju Srbije.

Vučić je svojim neodgovornim izjavama praktično više puta pozivao građane Srbije da ne plaćaju pretplatu za dva javna medijska servisa, što je za posledicu imalo dramatičan pad naplate pretplate i do sada nezabeleženu finansijsku krizu oba javna servisa, a posebno RTV-a, za čije finansiranje nije predviđen ni dinar u letošnjem rebalansu republičkog budžeta.

Nema sumnje da svojim najnovijom izjavom iz Vrbasa Aleksandar Vučić zapravo preti RTV-u, potpuno uživljen u ulogu “gospodara Srbije” koji sebi daje za pravo da uči novinare i urednike kako treba da rade svoj posao. On na taj način pokušava da cenzuriše uređivačku politiku pokrajinskog javnog servisa, koji je u vlasništvu građana a ne političara.

NDNV poziva urednike i novinare RTV-a da nastave da profesionalno obavljaju svoj posao i da ne podlegnu pritiscima Aleksandra Vučića i njegovoj želji da kontroliše sve medije u Srbiji. RTV je od brojnih domaćih i međunarodnih medijskih profesionalaca dobio otvorene pohvale da se u poslednje dve godine svojom uređivačkom politikom približio ideji javnog servisa i postao najbolja domaća radio i televizija. Samim tim, on je postao smetnja političkim moćnicima.

NDNV
15. oktobra 2013.

Print Friendly, PDF & Email