Godišnje nagrade NDNV-a Mlađi & Dašku, Miodragu Sovilju i Igoru Mihaljeviću

Izvršni odbor Nezavisnog društva novinara Vojvodine doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnji dobitnici Godišnje nagrade NDNV-a, a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, budu voditelji Radija AS Daško Milinović i Mladen Urdarević, novinar Radija 021 Miodrag Sovilj i novinar i bloger Igor Mihaljević.

10. Dec 2013

Reading Time: 3 minutes

clanska napredIzvršni odbor Nezavisnog društva novinara Vojvodine doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnji dobitnici Godišnje nagrade NDNV-a, a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, budu voditelji Radija AS Daško Milinović i Mladen Urdarević, novinar Radija 021 Miodrag Sovilj i novinar i bloger Igor Mihaljević.

Svečana dodela nagrada biće upriličena u prostorijama Medija centra Vojvodine Nezavisnog društva novinara Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad) u četvrtak 12. decembra 2013. godine sa početkom u 19,00.

Posle dodele uslediće tribina, odnosno razgovor sa laureatima, koji će voditi predsednik NDNV-a Dinko Gruhonjić.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine godišnje novinarska priznanja dodeljuje od 2010. godine, a dosadašnji dobitnici su novinarke Žužana Serenčeš, Branka Dragović Savić i Nataša Krstin, novinar Norbert Šinković i publicista Mirko Đorđević.

Nagrada je namenjena onim novinarima čiji se rad u protekloj godini značajno izdizao iznad proseka i koji su se hrabro uhvatili ukoštac sa traumatičnim događajima, čuvajući vlastiti i integritet profesije, te svojim radom doprineli rasvetljavanju zamagljenih zona političkih i društvenih procesa. Izvršni odbor NDNV-a prilikom procenjivanja kandidata uzima u obzir i njihov raniji rad, njihovu angažovanost i nepotkupljivost, inovativnost i autentičnost, kao i to da li su u svom radu uvažavali visoke etičke standarde i promovisali vrednosti građanskog društva.

Ova godina je bila turbulentna pogotovo u Vojvodini i Novom Sadu, i pratio ju je čitav niz retrogradnih političkih i društvenih procesa, uključujući tu i novi medijski mrak, odnosno upodobljavanje medija i novinara. Upravo u takvom jednom društvenom kontekstu kojim dominira politika nasilja, kampanja straha i tabloidna stvarnost, nekoliko mladih ljudi se jasno izdvojilo, pokazujući ličnu hrabrost, promovišući ono novinarstvo i medijsko delovanje koje jeste korektiv javnog mnjenja, a ne PR služba.

Iako je njihov pristup različit – Milinović i Urdarević, sa svojim ironičnim i autentičnim nastupom, persiflažom, radijskim performansom u vidu popularne emisije „Uzbudilnik“, Sovilj kroz istraživačko novinarstvo koje poštuje visoke profesionalne standarde i Mihaljević pre svega kroz angažovano blog-novinarstvo i društveno delovanje – zajedničko im je nepristajanje na zadatu stvarnost i verovanje da novinari i mediji mogu i moraju da je menjaju.

Podaci o dobitnicima nagrada:

Daško Milinović je rođen 1980. godine u Rumi, gimnaziju je završio u Novom Sadu, a grafički dizajn diplomirao u Beogradu. Kao novinar je radio u mnogim listovima i magazinima, a do 2013. godine je bio glavni i odgovorni urednik magazina CKM. Sa Mladenom Urdarevićem vodi i uređuje „Uzbudilnik“ na AS FM radiju od 2011. godine. Mladen Urdarević je završio ekonomsku školu i diplomirao istoriju u Novom Sadu. Radio kao novinar u listu CKM i FHM i kao urednik humorističkih izdanja i stripa Alan Ford. Piše scenarija za emisiju „Državni Posao” na RTV. Mladen Urdarević pije čaj, za razliku od Milinovića.

Miodrag Sovilj se novinarstvom bavi od septembra 2009. godine, a jedina medijska kuća u kojoj je bio zaposlen do sada jeste Radio 021. Sovilj je bio stipendista Balkanske istraživačke mreže u okviru programa BIRN Fellowship for Journalistic Excellence za 2012. godinu za istraživačku priču o vojnoj imovini u Srbiji. Učestvovao je u kreiranju “Rečnika korupcije” u produkciji Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), projektu produkcije radijskih emisija “Euroforum”, i zajedničkom projektu kreiranja istraživačkih priča Radija 021 i portala “Pištaljka”.

Igor Mihaljević rođen je 1976. u Novom Sadu, gde i danas živi. Novinar lista „Dnevnik“ od 1999, primljen u stalni radni odnos 2001. Trenutno zaposlen na poziciji novinar II Unutrašnje-političke redakcije „Dnevnika“. Piše društveno-političke analize, reportaže, intervjue, novinsku prozu i muzičku kritiku. Od 2003. do 2006. bio dopisnik „Dnevnika“ iz Beograda. Objavio pripovetku „Muka po majci“ (Književna opština Vršac, 2012). Pokrenuo veb-sajt i blog „Znaš ti zašto“ 2013. Muzičar, svira električni bas, komponuje i piše pesme. Dobitnik NUNS-ove Nagrade za istraživačko novinarstvo, nagrade Novosadske novinarske škole „Najbolji mladi novinar u pisanim medijima“, diplome međunarodnog reportažnog festivala „Interfer“ i dve godišnje nagrade matičnog lista „Dnevnik“.

NDNV

Print Friendly, PDF & Email