Home » Izdvajamo, Saopštenja

Građanska Vojvodina traži da se otkrije napadač na Jovu Kapičića

Submitted by on 13. децембар 2011. – 12:34 PMNo Comment

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina traži od nadležnih organa da se pod hitno otkrije napadač na narodnog heroja Jovu Kapičića, kao i da se ispita da li postoje nalogodavci mučkog premlaćivanja 93-godišnjeg čoveka.

Nažalost, moramo da konstatujemo da nismo iznenađeni napadom na Kapičića, jer se protiv njega već godinama vodi medijska hajka koja je deo kampanje protiv antifašizma i antifašističke tradicije na ovim prostorima. Ta kampanja je opet deo istorijskog revizionizma, čiji je cilj da se uspostavi kontinuitet propale nacionalističke politike.

Interesantno je da se ovaj napad desio samo dva dana posle „prenošenja moštiju“ kontroverznog istoričara i pravnika Slobodana Jovanovića, zaštitnika Draže Mihajlovića, a njegovoj ponovnoj sahrani, pored klero-nacionalističke „elite“ prisustvovao je i predsednik Boris Tadić. Ako ova dva događaja nemaju direktne veze, svakako ih u simboličkom smislu možemo čitati kao znak da je Srbija između antifašizma i kolaboracionizma, odabrala ovo drugo.

S obzirom na činjenicu da Evropska unija počiva na tekovinama antifašizma, uopšte ne treba da čudi to što Srbija suštinski ne želi da pristupi zajednici evropskih naroda. Zemlji u kojoj se premlaćuju 93-godišnji politički protivnici i nije mesto u EU.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Centar za razvoj civilnog društva
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Građanski fond Panonija
Zelena mrež Vojvodine
Građanska akcija Pančevo
Otvoreni licej Sombor

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.