O nama

NDNV je neprofitna organizacija, osnovana i registrovana 17. januara 1990. godine, kao udruženje građana kod Gradske uprave za unutrašnje poslove, Novi Sad pod brojem 1314 u registru. NDNV je, dakle, najstarije nezavisno udruženje novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

U međuvremenu, zbog usklađivanja sa zakonima NDNV je dvaput preregistrovan, 2004. i 2010. godine. Danas je NDNV upisan u registar udruženja građana koji se vodi kod Agencije za privredne registre pod brojem 2764/2010, šifrom delatnosti 9412, matičnim brojem 08203873 i poreskim identifikacionim brojem 102595575.

Prema statutu udruženja, misija NDNV-a je postizanje, negovanje i razvijanje slobodnog, objektivnog i profesionalnog novinarstva, zalaganje za zaštitu prava i interesa novinara, kao i zalaganje za vrednosti građanskog društva.

NDNV nudi široki spektar usluga namenjen svome članstvu, medijskoj zajednici, udruženjima građana, kao i građanima uopšteno: edukativne usluge (treninzi, radionice, seminari),  pravna pomoć, istraživanja/analize, izdavaštvo, kampanje za zaštitu novinara, iznajmljivanje prostora i opreme, posebne subvencije za članstvo. Ove usluge se nude u Novom Sadu ali i širom Srbije, u regionu i u svetu.

NDNV, takođe, pruža besplatnu pravnu pomoć za novinare iz Vojvodine. Uspostavljena je saradnja sa advokatskom kancelarijom „Beljanski“, a pokrivene su oblasti radnog prava, žalbe za Evropski sud za ljudska prava, problema incidenata, zastupanje i  savetovanje.

Potencijalno zanimljiva usluga/aktivnost NDNV-a jeste istraživanje i analiza u oblasti medija i medijskih politika, posebno u sledećim oblastima: decentralizacija i mediji, manjine i mediji, multikulturalizam i mediji.

Prostor NDNV-a nalazi se u strogom centru Novog Sada, i vrlo je zanimljiv za održavanje najrazličitijih događaja, bilo da ih organizuju udruženja građana i donatori ili komercijalne kompanije. Političkim strankama ne iznajmljujemo prostor.

Članovi NDNV-a uživaju određene povlastice, poput nižih cena autobuskog i železničkog saobraćaja u Srbiji, pozorišta, usluga turističke agencije KONTIKI, usluge hotelskog smeštaja, usluge interneta, škole jezika, međunarodne novinarske akreditacije, itd.

Izdavanje publikacija je važna aktivnost NDNV-a. Do sada je NDNV izdao sledeće publikacije: “Prozor” (monografija o delovanju NDNV-a tokom devedesetih), “Vojvođanski mediji – politički kompromis ili profesionalno izveštavanje” (knjiga istraživanja), “Mediji i decentralizacija” (edukativno-promotivni dvd), “Lokalne samouprave u Vojvodini nakon izbora 2012. godine” (analiza novinarskog istrazivanja o radu lokalnih samourava). Ranije: Izdavanje nedeljnika Nezavisni, kao i velik broj drugih publikacija.

Internetski portali Nezavisnog društva novinara Vojvodine www.autonomija.infohu.autonomija.info i voice.org.rs namjenjeni su široj publici, građanima Vojvodine, ali  i široj regiji.

 

ISTORIJAT

Nezavisnog društva novinara Vojvodine

  • Na inicijativu grupe uglednih vojvođanskih novinara, Nezavisno društvo novinara Vojvodine osnovano je 17. januara 1990. godine u Novom Sadu, kao prva organizacija te vrste na području bivše SFRJ. Osnivačka skupština je održana u Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta, koja je za tu priliku zakupljena sredstvima prikupljenim među novinarima-osnivačima. Novoformiranoj organizaciji pristupilo je 270 novinara iz gotovo svih vojvođanskih medija.
  • Osnovni ciljevi udruživanja, kako tada tako i danas, bili su zalaganje za slobodu štampe, za otklanjanje političkih uticaja, čiji je cilj političko-propagandna instrumentalizacija medija, dakle – zalaganje za profesionalno, objektivno i kvalitetno informisanje. Osim toga, NDNV se borio za zaštitu prava i slobode svih onih koji su bili izloženi represiji, kao i za unapređenje materijalnog i socijalnog statusa novinara.
  • Period koji je usledio, period rastakanja Jugoslavije praćen krvavim ratovima, uz gromoglasno medijsko ratno huškanje, potvrdio je opravdanost osnivanja i postojanja ovakve organizacije. NDNV je svih tih godina bio, često prilično usamljeno, ostrvo koje je ukazivalo na medijsku varvarizaciju ovdašnjeg prostora i borilo se protiv nje. Članovi NDNV-a pripadaju priličnoj manjini ovdašnjih novinara koji nemaju potrebe da se stide zbog svog angažmana tokom devedesetih godina prošloga veka. Upravo zbog toga, NDNV je od osnivanja pa do 2000. godine, od strane glasnogovornika Miloševićevog režima, bio proglašavan “produženom rukom stranih sila”.
  • Pošto putem zvaničnih medija, potpuno ogoljenih u lažima i mržnji, do građana nisu pristizale istinite informacije, članovi NDNV-a su svakodnevno iz prostorija udruženja u Zmaj Jovinoj ulici Novosađanima, uz pomoć razglasa, čitali vesti koje nisu smele biti objavljivane u medijima. Akcija se zvala “Prozor”, a često se dešavalo da se ispod prozora NDNV-a okupi i po nekoliko hiljada građana. Bio je to istovremeno i kolektivni protest protiv rata i neistinitog informisanja.
  • Godine 1992. NDNV je počeo da izdaje Vojvođanski građanski list “Nezavisni”, koji je tokom celokupnog svog izlaženja (prestao da izlazi 2002. godine) imao izrazito građansku, antinacionalističku i antiratnu orijentaciju. Nažalost, zbog nedostatka materijalnih sredstava, “Nezavisni” je ugašen, ostavivši u našem medijskom prostoru veliku prazninu, jer ne postoji njemu sličan medijski projekat niti u Vojvodini niti u celoj Srbiji.
  • Posle političkih promena 2000. godine, rad NDNV-a se lagano dezintenzivirao. Bilo je i onih koji su smatrali da postojanje ovakvog udruženja nije više ni potrebno. Međutim, to nije mislila grupa većinom mlađih novinara koja je inicirala revitalizaciju NDNV-a. Oni su smatrali da postoji itekakva potreba za profesionalnom organizacijom ovog tipa, jer u našim medijima još uvek dominiraju senzacionalizam, nacionalizam, ksenofobija, propaganda, pa i ordinarna nespismenost. Takođe, i dalje se novinari nalaze na meti moćnika, a napadi na novinare uglavnom ostaju bez sankcija.
  • Na inicijativu nekolicine članova Nezavisnog društva novinara Vojvodine pokrenuta je akcija revitalizacije Društva. Izborna skupština je održana 29. maja 2004. godine. NDNV je od tada do danas uspeo da povrati ugled pa sada ponovo predstavlja relevantno novinarsko udruženje sa više od 600 članova. NDNV je i jedan od pokretača koalicije nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” i dobitnik nagrade Pokrajinskog ombudsmana za promociju tolerancije za 2008. godinu. NDNV uređuje i informativni internetski sajt Autonomija, sajt Autonomija na mađarskom jeziku, kao i portal Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). U toku 2010. godine NDNV je u svojim prostorijama otvorio i savremeni Medija centar Vojvodine.


O
RGANI UPRAVLJANJA NDNV-a:

UPRAVNI ODBOR:

Norbert Šinković, novinar i asistent na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, predsednik NDNV-a 
Maja Leđenac, novinarka, potpredsednica NDNV-a 
Branka Dragović Savić, novinarka
Slađana Gluščević, novinarka
Darko Šper, novinar
Duško Medić, medijski radnik i ekološki aktivista
dr Jelena Kleut, profesorica na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu
Ranka Ivanoska, novinarka
Ana Lalić, novinarka

NADZORNI ODBOR:

Natalija Marko, psihološkinja
Jasmina Mihnjak, psihološkinja
dr Smiljana Milinkov, profesorica na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

SAVET NDNV-a:

Žužana Serenčeš, novinarka i medijska analitičarka
Laslo Vegel, književnik
Branislava Opranović, novinarka
Teofil Pančić, novinar i pisac
Čaba Presburger, novinar

SUD ČASTI:

Natalija Jakovljević, novinarka
dr Boris Varga, novinar
Stefan Janjić, asistent na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

IZVRŠNI ODBOR:

Miloš Katić, finansijski ekspert, finansijski direktor NDNV-a, predsednik Izvršnog odbora 
Veljko Milić, advokat, izvršni direktor NDNV-a
dr Dinko Gruhonjić, novinar i profesor na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, programski direktor NDNV-a

KANCELARIJA: 

Kristina Molnar, tehnička sekretarka
Boris Džinić, social media editor / copy editor

Karikatura nedelje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga