Home » Izdvajamo, Vesti

Preminula Verica Barać

Submitted by on 19. март 2012. – 12:47 PMNo Comment

Jedna od najvećih borkinja protiv korupcije u Srbiji, Verica Barać preminula je u Beogradu, u 57. godini, posle duge i teške bolesti.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije godinama se istrajno suprotstavljala centrima moći u srpskom društvu, ekonomiji i politici.

Baraćeva se triput borila protiv kancera – prvi put 1996, a drugi put četiri godine kasnije, a nedavno se opaka bolest vratila i treći put.

Prema rečima njenih bliskih prijatelja, poslednja želja Verice Barać je bila da se vest o njenoj smrti objavi nakon sahrane, koja će, takođe po njenoj želji, biti obavljena u krugu porodice.

Verica Barać je poslednji put gostovala na B92 12. decembra prošle godine kada je rekla da je najveći problem u borbi protiv korupcije u Srbiji sprega politike i tajkuna.

Verica Barać je tada bila gost emisije „Hoću da znam“.

Verica Barać rođena je 14. juna 1955. u Mrčajevcima kod Čačka, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu je 1980. diplomirala na Pravnom fakultetu i položila pravosudni ispit.

Prvih sedam godina radila je u PKB-u Beograd, a zatim se vratila u Čačak, gde je radila kao pravnik u opštinskom komitetu za urbanizam.

Od 1997. do 2000. bila je javni pravobranilac opštine Čačak.

U vreme vojne intervencije NATO snaga na SR Jugoslaviju, javno je protestovala protiv rata i režima Slobodana Miloševića.

Bila je jedan od lidera Građanskog parlamenta Čačka, a kad se on pod jakim pritiscima vlasti, pocepao, osnovan je 2. septembra 1999.

Građanski parlament Srbije (GPS), kao asocijacija svih građanskih parlamenata udruženih u zajedničku borbu za demokratske promene.

Verica Barać je bila portparol i predsedavajući GPS-a od osnivanja do maja 2003.

Posle oktobarskih promena smenjena je sa mesta opštinskog pravobranioca, iako je opštinska skupština podržala izveštaj o radu te službe.

Bila je poverenik čačanske kancelarije G 17 plus, koja je u Čačku počela sa radom 17. aprila 2000.

Za predsednika Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, koji je formiran u decembru 2001, izabrana je 23. maja 2003.

Dobitnica je Povelje za građansku hrabrost „Dragoljub Stošić“ za 2008, koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur.

2010. godine dobila je nagradu „Osvajanje slobode“ Fonda Maja Maršićević-Tasić.

Krajem 2011. godine, Verica Barać dobila je nagradu „Vite poziva“ koju nevladina organizacija Liga ekspetara LEX dodeljuje na svetski dan ljudskih prava pojedincima koji su se istakli u svojim profesijama.

IZVOR: B92, BETA, TANJUG

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.