11. jul – Dan žalosti

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas Savet ministara državne zajednice, Vladu Srbije i Izvr

15. Jun 2005

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas Savet ministara državne zajednice, Vladu Srbije i Izvršno veće Vojvodine da 11. jul proglase za Dan žalosti u Srbiji i Crnoj Gori. “Podsećamo da se tog dana navršava deset godina od strašnog zločina u Srebrenici, gde je brutalno, smišljeno i organizovano ubijeno više od 8.000 nedužnih civila”, navodi se u saopštenju NDNV-a.

To novinarsko udruženje podsetilo je javnost “da je to najveći zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata i da bi Srbija, pa i Crna Gora, morale da se poklone pred nedužnim žrtvama užasnog pogroma”. “Podsećamo i da je u procesu protiv generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića pred Haškim tribunalom dokazano da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima”, piše u saopštenju.

NDNV je pozvao i sve političke stranke, nevladine organizacije, medije i javne ličnosti da podrže inicijativu da se 11. jul proglasi Danom žalosti u SCG.

“Verujemo da naša inicijativa neće biti poziv gluvima i da će biti ozbiljno razmotrena. Smatramo da dodatne argumente nije potrebno navoditi, a ovaj Dan žalosti može da predstavlja simbolični dan početka katarze i procesa suočavanja sa istinom i prošlošću, koji su itekako potrebni našim građanima i našoj državi”, navodi se u saopštenju.

Print Friendly, PDF & Email